Duminică, 26 mai 2024, PS Antonie, Episcopul de Bălţi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din satul Răuțel, Fălești (paroh - PC Protoiereu Victor Țurcanu).
În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la textul Evangheliei din Duminica a IV-a după Paști (Vindecarea slăbănogului de la Vitezda) și la pasul corect făcut de comunitatea din Răuțel de trecere la Biserica canonică din acrest spațiu - Mitropolia Basarabiei.
Cu această ocazie, PS Antonie l-a decorat pe PC Protoiereu Victor Țurcanu cu cea mai înaltă distincție a Episcopiei de Bălți, Ordinul „Crucea Bălțeană pentru clerici”, apreciind curajul de a urma comunitatea pe care o păstorește și de a se desprinde de structura eclesiastică ilegală a Bisericii Ruse din acest spațiu și de a trece la Biserica canonică.
PS Antonie a înmânat câteva distincții ale Episcopiei de Bălți, Ordinul „Crucea Bălțeană pentru mireni” și „Diplome de vrednicie”, creștinilor care s-au remarcat prin fapte concrete, susținând viața religioasă din parohia Răuțel.
Părintele Victor i-a mulțumit ierarhului pentru rugăciune și binecuvântare, menționând că ultima slujbă arhierească la Răuțel a fost oficiată cu 33 de ani în urmă, invitându-l pe PS Antonie să mai vină la Răuțel si cu alte ocazii.
PS Antonie a avut o discuție caldă și de totală înțelegere cu membrii comunității „Adormirea Maicii Domnului” din satul Răuțel. Creștinii i-au mulțumit Episcopului Antonie pentru slujbă, vizită și binecuvântare și l-au invitat pe Episcopul de Bălți să mai vină și să mai slujescă la biserica din satul lor.
În cadrul Sfintei Liturghii, PS Antonie a înălţat rugăciuni către Bunul Dumnezeu pentru încetarea războiului din Ucraina și i-a îndemnat pe cei prezenți să înmulţească rugăciunea pentru pace în lume.
Istoric: Satul Răuțel a fost înființat în toamna anului 1919 de aproximativ 90 de familii strămutate din mai multe localități ale județului Hotin. Temelia pentru biserica din Răuțel s-a pus în luna decembrie 1935. Din 1948 până în 1988 biserica a fost utilizată ca depozit pentru cereale. Turnurile s-au distrus de ploi și vânturi. După anul 1988, în contextul restructurării, s-a revenit asupra posibilității reparației sfântului locaș. Primul preot care a oficiat o slujbă religioasă în clădirea finisată a fost părintele Pavel Ceban, paroh al bisericii în perioada 1991 – 1992. Biserica arhitectural seamănă cu biserica domnească din Curtea de Argeș. Din 2009, la Răuțel, păstorește părintele protoiereu Victor Țurcanu. În data de 19 martie 2024 comunitatea „Adormirea Maicii Domnului” din satul Răuțel a luat o decizie istorică și corectă - a trecut la Mitropolia Basarabiei, unica Biserică canonică din acest spațiu.
Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi