PS Antonie a mai înmânat patru burse ale Episcopiei de Bălți 

 

Luni, 27 mai 2024, PS Antonie, Episcopul de Bălţi, însoţit de PC Preot Dorian Revenco, protopopul de Bălţi, PC Protoiereu mitrofor Ilie Munteanu, preot paroh la biserica „Înălţarea Domnului” din oraşul Floreşti și PC protoiereu Andrian Agapi, preot sljitor al comunității „Naşterea Maicii Domnului” din satul Băhrinești, rn. Florești, a făcut o vizită la trei instituții de învățământ din raionul Florești: Școala Profesională din Florești (director - Veaceslav Crețu), Liceul Teoretic „Ion Creangă” din or. Florești (director - dna Mariana Scutaru), și Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din or. Florești (director - dl Igor Chihai).

Preasfinţitul Părinte Antonie a înmânat, cu această ocazie, patru burse ale Episcopiei de Bălți. Fiecare bursier a primit din partea ierarhului Episcopiei de Bălţi şi câte o Carte de rugăciune.

La Liceul Teoretic „Ion Creangă” din or. Florești, Episcopul Antonie a înmânat doamnelor Ana Zdraguș, Natalia Magdici, Aurora Dumanschi, profesoară de istorie, Diplome de Gratitudine, în semn de prețuire pentru promovarea adevărului istoric despre neamul românesc și pentru încurajarea elevilor de a participa la concursurile de istorie organizate de Episcopia de Bălți. 

O Diplomă de Gratitudine, de asemenea, în semn de prețuire pentru încurajarea tinerilor de a participa la concursurile de istorie organizate de Episcopia de Bălți, PS Antonie a înmânat doamnei Alina Railean, profesoară de istorie la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din or. Florești.

Pentru elevii de la Școala Profesională din Florești, reprezentanții Episcopiei de Bălți au dus, în dar, un lot de 350 de kilograme de produse alimentare și două burse „Mecena Vasile Stroescu”.

La Liceul Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din or. Florești, PS Antonie a avut o discuție cu elevii din clasa a douăsprezecea.

Reprezentații celor trei instituții de învățământ au mulțumit Episcopiei de Bălți pentru burse, apreciind susținerea pe care Episcopia de Bălți o acordă tinerilor. Cuvinte de mulţumire pentru bursele primite au adresat și tinerii bursieri.

În anul de învăţământ 2023 – 2024, Episcopia de Bălţi acordă, pentru zece luni, 41 de burse (20 de burse „Mitropolit Visarion Puiu” (850 de lei) şi 21 burse „Mecena Vasile Stroescu” (700 de lei)). Bursele „Mitropolit Visarion Puiu” şi „Mecena Vasile Stroescu” sunt oferite cu ajutorul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale, păstorită de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Iosif.

Mitropolitul Visarion Puiu (1879 - 1964) este primul ierarh care a păstorit la Bălţi (1923 - 1935), iar Vasile Stroescu (1845 - 1926) este cel mai mare filantrop român din Basarabia, care a făcut mult bine semenilor săi şi a rămas în conştiinţa urmaşilor ca mare ctitor de şcoli, spitale şi biserici. Aceste burse vin să ne amintească de modelele pe care le-am avut noi în acest spaţiu şi pe care suntem chemaţi să le urmăm.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi