Preasfințitul Antonie, Episcopul de Bălţi, la ceas aniversar

Marți, 28 mai 2024, PS Antonie, Episcopul de Bălţi, însoţit de PC protoiereu Andrian Agapi, preot sljitor al comunității „Naşterea Maicii Domnului” din satul Băhrinești, rn. Florești, și PC protoiereu Ștefan Eftodi, preot sljitor la biserica „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din Soroca, a făcut o vizită la trei instituții de învățământ din Soroca: Liceul Teoretic „Constantin Stere” (director - Vasile Baș), Liceul Teoretic „Petru Rareș” (director - Cristina Prisacari-Ilieș) și Colegiului de Arte „Nicolae Botgros” or. Soroca (director - Emilian Guțu).

Preasfinţitul Părinte Antonie a înmânat, cu această ocazie, trei burse ale Episcopiei de Bălți. Fiecare bursier a primit din partea ierarhului Episcopiei de Bălţi şi câte o Carte de rugăciune.

Ierarhul Episcopiei de Bălți a înmânat și trei Diplome de Gratitudine profesorilor de istorie de la cele trei instituții de învățământ în semn de prețuire pentru promovarea adevărului istoric despre neamul românesc și pentru încurajarea elevilor de a participa la concursurile de istorie organizate de Episcopia de Bălți: la Liceul Teoretic „Constantin Stere” doamnei Angela Zeama, la Liceul Teoretic „Petru Rareș” doamnei Natalia Munteanu și la Colegiului de Arte „Nicolae Botgros” or. Soroca domnului Mihai Zeama.

Reprezentații celor trei instituții de învățământ au mulțumit Episcopiei de Bălți pentru burse, apreciind susținerea pe care Episcopia de Bălți o acordă tinerilor. Cuvinte de mulţumire pentru bursele primite au adresat și tinerii bursieri.

În anul de învăţământ 2023 – 2024, Episcopia de Bălţi acordă, pentru zece luni, 41 de burse (20 de burse „Mitropolit Visarion Puiu” (850 de lei) şi 21 burse „Mecena Vasile Stroescu” (700 de lei)). Bursele „Mitropolit Visarion Puiu” şi „Mecena Vasile Stroescu” sunt oferite cu ajutorul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale, condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Iosif.

Mitropolitul Visarion Puiu (1879 - 1964) este primul ierarh care a păstorit la Bălţi (1923 - 1935), iar Vasile Stroescu (1845 - 1926) este cel mai mare filantrop român din Basarabia, care a făcut mult bine semenilor săi şi a rămas în conştiinţa urmaşilor ca mare ctitor de şcoli, spitale şi biserici. Aceste burse vin să ne amintească de modelele pe care le-am avut noi în acest spaţiu şi pe care suntem chemaţi să le urmăm.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi