PS Antonie a mai înmânat cinci burse ale Episcopiei de Bălți

PS Antonie a mai înmânat cinci burse ale Episcopiei de Bălți

 

Luni, 3 iunie 2024, PS Antonie, Episcopul de Bălţi, însoţit de PC Protoiereu mitrofor Igor Roșca, protopopul de Edineț și Dondușeni, PC Preot Dorian Revenco, protopopul de Bălţi, și PC protoiereu Andrian Agapi, preot misionar în cadrul Episcopiei de Bălți, a vizitat patru instituții de învățământ din nordul R. Moldova: Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, Edineț (director - dna Natalia Cojocar), Liceul Teoretic „Pan Halippa”, Edineț (director interimar - dna Larisa Evstrati), Liceul Teoretic „Grigore Vieru”, Briceni (director - dna Aliona Caduc) și Gimnaziul Trinca, sat. Trinca, rn. Edineț (director - dna Angela Lambarschi).

Preasfinţitul Părinte Antonie a înmânat, cu această ocazie, patru burse ale Episcopiei de Bălți. În aceiași zi, la biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi mama sa Elena” din satul Gara Rediul Mare, comuna Grinăuţi, rn Ocnița, PS Antonie a înmânat o bursă unei eleve de la Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu”, Ocnița (director - dna Niculina Zaharco). Fiecare bursier a primit din partea ierarhului Episcopiei de Bălţi şi câte o Carte de rugăciune.

La Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, Edineț, Episcopul Antonie a înmânat doamnei Elena Guriev, profesoară de istorie, o Diplomă de Gratitudine, în semn de prețuire pentru promovarea adevărului istoric despre neamul românesc și pentru încurajarea elevilor de a participa la concursurile de istorie organizate de Episcopia de Bălți.

Și la Liceul Teoretic „Pan Halippa” din Edineț, PS Antonie a înmânat două Diplome de Gratitudine. La această instituție de învățământ, ierarhul Episcopiei de Bălți a gratificat pe doamna Rita Poiata și pe domnul Ruslan Ciornîi, profesori de istorie, la fel, în semn de prețuire, pentru faptul că au încurajat elevii să participe la concursurile de istorie organizate de Episcopia de Bălți.

Reprezentații celor patru instituții de învățământ au mulțumit Episcopiei de Bălți pentru burse, apreciind susținerea pe care Episcopia de Bălți o acordă tinerilor. Cuvinte de mulţumire pentru bursele primite au adresat și tinerii bursieri.

În anul de învăţământ 2023 – 2024, Episcopia de Bălţi acordă, pentru zece luni, 41 de burse (20 de burse „Mitropolit Visarion Puiu” (850 de lei) şi 21 burse „Mecena Vasile Stroescu” (700 de lei)). Bursele „Mitropolit Visarion Puiu” şi „Mecena Vasile Stroescu” sunt oferite cu ajutorul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale, condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Iosif.

Mitropolit Visarion Puiu (1879 - 1964) este primul ierarh care a păstorit la Bălţi (1923 - 1935), iar Vasile Stroescu (1845 - 1926) este cel mai mare filantrop român din Basarabia, care a făcut mult bine semenilor săi şi rămas în conştiinţa urmaşilor ca mare ctitor de şcoli, spitale şi biserici. Aceste burse vin să ne amintească de modelele pe care le-am avut noi în acest spaţiu şi pe care suntem chemaţi să le urmăm.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi