PS Antonie: „Să înmulțim rugăciunea pentru a nu permite întunericului să cuprindă sufletul nostru ”

 

PS Antonie: „Să înmulțim rugăciunea pentru a nu permite întunericului să cuprindă sufletul nostru ”

 

Duminică, 9 iunie 2024, PS Antonie, Episcopul de Bălţi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi mama sa Elena” din satul Corlăteni, raionul Râşcani (preot paroh - protoiereu Valeriu Ursu).

În cuvântul rostit după Sfânta Liturghie, PS Antonie s-a referit la textul Evangheliei din Duminica a şasea după Sfintele Paşti (Vindecarea orbului din naștere).

Vorbind despre orbirea sufletească, PS Antonie, între altele, a menționat: „Omul poate suferi de două feluri de orbire - trupească şi sufletească. Orbirea trupescă este când omul nu vede lumina zilei, lumina soarelui. Orbirea sufletească este când omul nu vede lucrarea lui Dumnezeu în lume, nu vede dragostea lui Dumnezeu pentru creația Sa. Părinții Bisericii spun că orbirea sufletească este mai periculoasă decât orbirea trupescă. Orbirea sufletească vine din viața păcătoasă a omului. Păcatul îl îndepărtează pe om de Dumnezeu, îl îndepărtează de izvorul  Luminii și în sufletul omului se adună întunericul. În această stare de întuneric sufletesc, omul nu poate vedea lucrarea lui Dumnezeu care este o lucrare luminoasă. Pentru a putea vedea lucrarea lui Dumnezeu, omul trebuie să se elibereze din captivitatea întunericului. Și această lucrare de eliberare o putem făptui doar în stare de rugăciune. Și tot rugăciunea ne ajută să prevenim ca întunericul să nu învăluie sufletul”.

„Să înmulțim rugăciunea pentru a fi mai aproape de Lumină și pentru a nu permite întunericului să cuprindă sufletul nostru”, a îndemnat PS Antonie.

În cadrul Sfintei Liturghii, PS Antonie a înălţat rugăciuni către Bunul Dumnezeu pentru încetarea războiului din Ucraina și i-a îndemnat pe cei prezenți să înmulţească rugăciunea pentru pace în lume.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi