Eroii Români, pomeniţi la Fălești

Eroii Români, pomeniţi la Fălești

 

Joi, 13 iunie 2024, de Praznicul Înălţării Domnului, după oficierea Sfintei şi Dumnezeieștii Liturghii la biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din oraşul Făleşti, PS Antonie, Episcopul de Bălţi, împreună cu un sobor de preoți, a oficiat, la Cimitirul Eroilor Români Dezrobitori din oraşul Făleşti, slujba de parastas pentru sufletele ostaşilor români căzuți pe câmpul de luptă pentru apărarea țării și a credinței ortodoxe.

Ceremonialul militar-religios dedicat Zilei Eroilor Români a fost moderat de domnul maior Alexandru Panțuru, atașat al apărării adjunct, militar și aero, Ambasada României în R. Moldova.

Printre cei care au luat cuvântul aducând un omagiu ostașului român au fost: domnul maior Alexandru Panțuru, domnul Vadim Roșca, președintele raionului Fălești, domnul Ion Buzinschi, șeful adjunct al oficiului teritorial Bălți al Cancelariei de stat, și PS Antonie, Episcopul de Bălți.

În cuvântul său, PS Antonie a vorbit despre jertfa ostașului român și i-a îndemnat pe cei prezenți să se roage pentru pace în toată lumea. PS Antonie a amintit și de primul val de deportări 12-13 iunie 1941 din Basarabia, când au fost ridicați și duși în Siberia cei mai bravi reprezentați ai acestui pământ, unii rămânând acolo pe veci.

Ceremonialul s-a încheiat cu depunerea de flori ca semn de recunoștință pentru jertfa ostașului român. Pintre cei care au depus flori au fost reprezentanți ai ambasadelor SUA, Regatul Unit al Marii Britanii, Polonia, Cehia și România.

La ceremonialul dedicat Zilei Eroilor Români de la Fălești au fost prezenți și domnul Adrian-Mihail Tican, Gerant interimar, Consulatul General al României la Bălți, și domnul Mihai Postovan, președintele Asociației Republicane a Veteranilor de Război ai Armatei Române.

Cimitirul Eroilor Români Dezrobitori din oraşul Făleşti a fost sfințit de către PS Antonie, Episcopul de Bălţi, împreună cu un sobor de preoţi de pe ambele maluri ale Prutului, în data de 15 septembrie 2021. La Fălești îşi dorm somnul de veci 299 de ostaşi români căzuţi în luptele pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupaţie sovietică.

În R. Moldova există aproximativ 300 de cimitire (gropi comune sau locuri neîmprejmuite), unde-şi dorm somnul de veci zeci de mii de soldaţi români căzuţi în timpul celui de-al doilea război mondial pentru eliberarea Basarabiei. Cimitire amenajate sunt la Micleuşeni, Ţiganca, Cania, Nicolăieuca, Feşteliţa, Vărzăreşti, Stoicani şi Făleşti.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi