Luni, 17 iunie 2019, ziua prăznuirii Sfintei Treimi, PS Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din localitatea Sloveanca, rn. Sângerei (preot paroh – Prot. Valeriu Cernei, vicar-administrativ al Episcopiei de Bălţi).
În cuvântul rostit după Sfânta Slujbă, PS Antonie s-a referit la persoanele Sfintei Treimi şi felul cum poate intra omul în legătură cu Dumnezeu.
Vorbind despre Sfânta Treime şi relaţia pe care o poate avea omul cu Dumnezeu, PS Antonie, între altele, a spus: „Nu poate mintea omului să cuprindă Taina Sfintei Treimi. Este imposibil. Sfântul Grigorie Teologul ne avertizează că o asemenea încercare poate duce la nebunie. Nu poate mărginitul să cuprindă nemărginitul. Avem şi cazul Fericitul Augustin când acesta a înţeles că nu putem cu „scoica” minţii noastre, care are limite, să cuprindem ceea ce nu se poate cuprinde - oceanul dumnezeirii. Nu putem cunoaşte taina Sfintei Treimi, dar putem intra în legătură cu Sfânta Treime. Cum? Prin rugăciune. Aflându-ne în legătură cu Dumnezeu câştigăm putere să luptăm cu slăbiciunile noastre. Pentru că ajutorul ne vine doar de la El. Prin rugăciune câştigăm puteri să luptăm cu patimile noastre”. „De aceea rugăciunea nu trebuie abandonată niciodată, indiferent care ar fi starea noastră duhovnicească, pentru că prin rugăciune suntem în legătură cu Dumnezeu şi această legătură ne dă putere să luptăm cu păcatul şi să avansăm duhovniceşte”, a mai spus PS Antonie.
Istoric: Temelia pentru biserica din satul Sloveanca a fost sfinţită în anul 1934 de către episcopul Visarion Puiu, care în calitate de episcop de Hotin avea reşedinţa la Bălţi. Până în anul 1940, când trupele sovietice au invadat ţara, sfântul locaş a fost înălţat până la gemuri. Construcţia mergea anevoios pentru că piatra era adusă, cu carele cu boi, de la Cosăuţi, judeţul Soroca. După 1944, în timpul regimului sovietic ridicarea sfântului locaş a fost imposibilă. Spaţiul bisericii neterminate a fost utilizat, de cooperativa sovietică din localitate, pentru uscarea tutunului. Lucrările de continuare a ridicării sfântului locaş au fost reluate, la iniţiativa unor buni creştini din sat, în anul 1989. Biserica a fost sfinţită în anul 1992 de către Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, astfel firul canonic al ierarhilor de acelaşi neam şi al jurisdicţiei canonice a Mitropoliei Basarabiei a fost reînnodat. Din data de 3 martie 1993, la Sloveanca păstoreşte părintele Valeriu Cernei, vrednic slujitor al Mitropoliei Basarabiei. Pentru faptul că este slujitor la Mitropolia Basarabiei, părintele Valeriu şi membrii familiei sale au avut mult de suferit după 1992 încoace.
Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi