Duminica Mare la parohia „Adormirea Maicii Domnului ” din localitatea Gârbova

Duminica Mare la parohia „Adormirea Maicii Domnului ” din localitatea Gârbova

 

Duminică, 23 iunie 2024, de Pogorârea Sfântului Duh, PS Antonie, Episcopul de Bălţi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Adormirea Maicii Domnului ” din localitatea Gârbova, raionul Ocniţa (preot paroh – protoiereu Alexandru Bologa).

PS Antonie, în cuvântul său, s-a referit la semnificația Praznicului Rusaliilor și la lucrarea Sfântului Duh în creație și în viața Bisericii.

După Sfânta Liturghie, PS Antonie a oficiat un Te-Deum de mulțumire pentru binefacerile revărsate de Bunul Dumnezeu asupra părintelui Alexandru și asupra comunității „Adormirea Maicii Domnului ” din localitatea Gârbova.

PS Antonie l-a felicitat pe părintele Alexandru cu cei 24 de ani de slujire la sfântul altar, l-a hirotesit protoiereu și l-a gratificat cu Ordinul Episcopiei de Bălți „Crucea bălțeană pentru clerici”.

Părintele Alexandru i-a mulţumit PS Antonie pentru dar, vizită şi binecuvântare arhierească şi l-a invitat pe ierarhul Episcopiei de Bălţi sa mai vină la Gârbova şi cu alte ocazii.

În cadrul Sfintei Liturghii, PS Antonie a înălţat rugăciuni către Bunul Dumnezeu pentru încetarea războiului din Ucraina și i-a îndemnat pe cei prezenți să înmulţească rugăciunea pentru pace în lume.

Istoric: Conform datelor istorice satul Gârbova a luat fiinţă în anul 1700. Biserica veche de lemn din sat a fost construită în anul 1775. În prezent respectiva biserică este amplasată pe teritoriul Muzeului Satului din mun. Chişinău. În anul 1908 a fost construită biserica actuală care este tot din lemn cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.  În 1958 biserica a fost închisă, de regimul sovietic ateu, după slujba de Învierea Domnului din acel an. În perioada 1988 – 1992 s-au efectuat lucrări de reconstrucţie. În 1992 sfântul locaş a fost sfinţit. Din 1992 până în 2000 la altarul din Gârbova s-au succedat 24 de preoţi. Din anul 2000 slujitor în Gârbova este părintele Alexandru Bologa. Tot în anul 2000 comunitatea din Gârbova trece la jurisdicţia canonică din R. Moldova - Mitropolia Basarabiei.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi