Comunitatea creștin-ortodoxă din satul Feteşti și-a serbat hramul

Comunitatea creștin-ortodoxă din satul Feteşti și-a serbat hramul

Luni, 24 iunie 2024, a doua zi după Paznicul Cincizecimii, de sărbătoarea Sfânta Treime, PS Antonie, Episcopul de Bălţi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfânta Treime” din satul Feteşti, raionul Edineţ (preot paroh Igor Roşca).

În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la învățătura ortodoxă despre Sfânta Treime, la lucrarea Duhului Sfânt în Biserică şi la activitatea misionar-pastorală a părintelui Igor.

PS Antonie i-a mulţumit părintelui Igor pentru activitatea desfăşurată în parohie şi ascultările pe care le are în cadrul conducerii episcopiei, dorindu-i ajutor de la Domnul şi activitate rodnică şi pe viitor. PS Antonie în semn de recunoștință l-a gratificat pe părintele Igor cu Ordinul Episcopiei de Bălți „Crucea bălțeană pentru clerici”.

Părintele Igor i-a mulţumit PS Antonie pentru distincție, vizită şi binecuvântare arhierească şi l-a invitat pe ierarhul Episcopiei de Bălţi sa mai vină la Fetești şi cu alte ocazii.

Un florilegiu de cântece cu tematică creștină a prezentat ansamblul folcloric „Feteștenii” din sat.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, PS Antonie a binecuvântat fiecare creştin prezent la sfânta slujbă.

În cadrul Sfintei Liturghii, PS Antonie a înălţat rugăciuni către Bunul Dumnezeu pentru încetarea războiului din Ucraina și i-a îndemnat pe cei prezenți să înmulţească rugăciunea pentru pace în lume.

Istoric: Piatra de temelie a bisericii din Feteşti a fost pusă la 31 iulie 1939. Până la invazia sovietică din 1940 biserica a fost ridicată până la ferestre. Din cauza regimului ateu, instaurat după ocuparea Basarabiei în 1944 de Uniunea Sovietică, construirea sfântului locaş nu a fost posibilă, demolându-se şi ceea ce a fost înălţat. În timpul prigoanei ateiste, feteştenii erau nevoiţi să meargă la bisericile din satele din împrejurimi. În acelaşi timp peste 60 de procente dintre locuitori au fost racolaţi de secta Martorii lui Iehova. Din ziua de 16 octombrie 2000 preot în Feteşti este numit părintele Igor Roşca. Sărbătoarea Buna Vestire din anul 2001, părintele Igor împreună cu păstoriţii săi, o prăznuiesc într-un mic paraclis înălţat cu puterile puţinilor creştini din sat. Construcţia bisericii pe fundaţia veche, din anul 1939, a fost reluată în toamna anului 2001. În anul 2011 părintele Igor a părăseşte structura locală necanonică a Patriarhiei Moscovei şi aderă la Mitropolia Basarabiei. În ziua de 22 octombrie 2011 sfântul locaş a fost sfinţit de către Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi