Primul hram al comunității „Sfântul Antonie cel Mare și Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt” din municipiul Bălți

Marți, 2 iulie 2024, PS Antonie, Episcopul de Bălţi, a oficiat, împreună cu un sobor de preoți și diaconi de pe ambele maluri ale Prutului, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, în mijlocul comunității „Sfântul Antonie cel Mare și Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt” din municipiul Bălți (preot paroh - PC Părinte Dorian Revenco, protopopul de Bălți).

Sfanta slujbă a fost oficiată în incinta sediului eparhial din Bălți, deoarece comunitatea nu are un spațiu de rugăciune.

În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la Sfântul Voievod ca un simbol al unității de neam și credință și un mare apărător al ortodoxiei și neîntrecut ctitor de lăcașe sfinte. 

La Sfânta Liturghie a fost prezent și PCuv. Arhimandrit Nicodim Gheorghiţă, starețul Mănăstirii Hadâmbu, un cunoscut susținător al activităților Episcopiei de Bălți.

PS Antonie i-a mulțumit PC Părinte Dorian Revenco pentru munca depusă la organizarea comunității „Sfântul Antonie cel Mare și Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt” din municipiul Bălți.

Comunitatea Religioasă Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Antonie cel Mare și Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt” din municipiul Bălți, Episcopia de Bălți (fostă a Hotinului) a fost înființată, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Antonie, Episcopul de Bălți, în luna ianuarie 2021. În data de 11 ianuarie 2021, PS Antonie, Episcopul de Bălți, numește pe PC Părinte Dorian Revenco, protopopul de Bălți, paroh al parohiei nou-înființate.

În data de 1 martie 2021, Comunitatea Religioasă Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Antonie cel Mare și Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt” din municipiul Bălți, a obținut statut de persoană juridică, fiind înregistrată la Agenția Servicii Publice din Chișinău, ca parte componentă a Episcopiei de Bălți, Mitropolia Basarabiei.

În data de 12 mai 2021, cu susținerea regretatului și vrednicului de pomenire, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Episcopia de Bălți a achiziţionat, pentru Comunitatea Religioasă Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Antonie cel Mare și Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt” un lot de pământ, în Municipiul Bălți, pentru înălțarea unui sfânt locaș.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi